Dosya sistemleri zaman zaman hata vermeye eğilimli olan karmaşık yapılardır. Linux işletim sisteminde bir dosya sisteminin doğruluk ve geçerliliği fsck komutu ile kontrol edilir.
fsck komutu bulduğu küçük hataları onarmak ve onaramadığı daha önemli hataları kullanıcıyı uyarmak üzere programlanabilir.
Dosya sistemlerinin kodlarını onarma işleminde oldukça etkilidir. Bununla birlikte çok nadir olarak kullanıcı, donanım veya elektrik kesintilerinden kaynaklanan hatalar meydana gelir.
Pek çok sistemde fsck komutu açılışta çalışmak üzere ayarlanır. Ve bu sayede dosya sisteminde meydana gelmiş olan hataların sistem kullanıma başlanmadan önce düzeltilmesi umulur. Bozulmuş dosya sistemleri işleri yanlış yönlendirirler: veri sistemleri karıştıysa, dosya sistemi büyük olasılıkla onları daha fazla karıştıracaktır.
Büyük dosya sistemlerinde fsck komutunun çalışması biraz vakit alabilir ama sistem düzgün kapatılmış ise dosya sisteminde hata meydana gelme olasılığı hemen hemen hiç yoktur.
Böyle durumlarda sınamanın yapılmasını önlemek için bazı hileler vardır. Birincisi: şayet /etc/fastboot dosyası varsa sınama işlemi yapılmaz.
İkincisi ise: superbloklar içinde sistemin bir önceki kapanışta düzgün kapatılıp kapatılmadığını belirten işaretlerdir. Şayet sistem düzgün bir şekilde ayrılmışsa e2fsck (ext2 dosya sistemi için fsck programı) komutu işleme girmez. /etc/fastboot hilesi sizin açılış esnasında kullandığınız betiklere göre çalışır ama ext2 hilesi e2fsck kullandığınız sürece işe yarar.
e2fsck‘den kurtulmak için açık bir şekilde seçenekler belirtilmiş olmalıdır. Ayrıntılar içine2fsck kılavuz sayfasına bakınız.
Otomatik sınama sadece açılış esnasında otomatik bağlanan dosya sistemleri için geçerlidir. Disket ve benzeri aygıtlar için fsck komutunu kendiniz kullanmalısınız.